بیماری پنلوکوپنی در گربهها یه بیماری خطرناک، کشنده و به شدت واگیرداره که به ویژه در بچه گربهها دیده میشه. البته خوشبختانه واکسن این بیماری وجود داره و یکی از چند واکسن ضروری برای گربهها به حساب میاد. اما بچه گربههایی که هنوز واکسن نزدن و گربههای ضعیف و بیمار به شدت در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارن.
تو این مقاله میخوایم در مورد بیماری پن لوکوپنی گربه، راههای ابتلا و علائم بیماری صحبت کنیم و بهتون بگیم چطوری میتونید در برابر این بیماری ویروسی خطرناک و کشنده از گربهتون محافظت کنید. در ادامه با ما در پت پرس همراه باشید.
بیماری پنلوکوپنی گربهسانان چیست؟
بیماری پنلوکوپنی گربهها Feline panleukopenia virus یه بیماری ویروسی-عفونی به شدت واگیرداره که توسط پاررویروس گربهسانان (FPV) یا همون ویروس پنلوکوپنی به وجود میاد. دلیل این که به این بیماری پنلوکوپنی میگن اینه که یکی از اثرات این بیماری عفونی، کاهش تعداد گلبولهای سفید خون هست (معنای لغوی پنلوکوپنی هم همینه).
به این بیماری گاهی پاروویروس گربهسانان و دیستمپر گربهسانان هم گفته میشه؛ ولی نباید با بیماری دیستمپر سگها یا پاروویروس سگها اشتباه گرفته بشه. با اینکه اسم این بیماریها شبیه به همه ولی توسط ویروسهای متفاوتی ایجاد میشن.
این بیماری بیشتر در بچه گربهها دیده میشه و بسیار کشنده و واگیرداره. بلایی که این ویروس سر بدن گربهها میاره اینه که سلولهای بدن، به ویژه در قسمتهای مغز استخوان، رودهها و پوست که دائما در حال تکثیر و رشد هستن رو آلوده میکنه و از بین میبره.
ویروس پنلوکوپنی از طریق تماس مستقیم با گربه آلوده به گربههای دیگه منتقل میشه؛ اما تماس غیرمستقیم با اشیائی که به این ویروس آلوده شدن هم میتونه باعث گسترش و انتقال بیماری بشه.
این ویروس میتونه مدت زیادی در محیط بیرون زنده بمونه و در برابر خیلی از مواد ضدعفونیکننده هم مقاومه؛ بنابراین اکثر گربهها ممکنه به نحوی با این ویروس در تماس قرار بگیرن.

نشانهها و علائم پنلوکوپنی در گربهها چیه؟
پن لوکوپنی به رودهها آسیب میزنه و درست مثل بیماری پاروویروس سگها، به مغز استخوان و غدد لنفاوی گربه حمله میکنه. کاهش گلبولهای سفید خون هم مشکلات زیادی مثل کم خونی و آسیب پذیری در برابر سایر بیماریها رو ایجاد میکنه.
در ضمن، به خاطر آسیب روده، انواع مشکلات گوارشی در گربه مثل اسهال و استفراغ ممکنه به وجود بیان.
به طور کلی، برخی از رایجترین علائم بیماری پنلوکوپنی در گربهها عبارتند از:
- استفراغ
- اسهال گربه (یا اسهال خونی)
- دهیدراته شدن و کم آبی
- کاهش وزن غیرطبیعی
- تب بالا
- کم خونی (به خاطر کاهش گلبولهای قرمز خون)
- پوشش موهای زبر و خشن
- افسردگی، ضعف و بیحالی
- از دست دادن اشتها و تمایل به غذا
- تمایل به مخفی شدن
- علائم عصبی (مثل عدم تعادل و هماهنگی)
البته تشخیص علائمی مثل بیحالی و کم حوصله شدن در گربهها خیلی سخته؛ چون همونطور که خودتون هم میدونید گربهها همیشه در حال چرت زدن و استراحت هستن. اما اگه گربهتون بیش ازحد عادی، چرت میزنه یا به اسباب بازیهای مورد علاقهش تمایلی نشون نمیده میتونه علامت بیماری و مشکل سلامتی در گربه باشه. همین طور ممکنه گربهتون ساعتها جلوی ظرف آبش بشینه اما اصلا آب نخوره (بیشتر بخوانید: دلایل بیحالی گربهها).
ویروس FPV به خاطر کاهش قابل توجه گلبولهای سفید، باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن گربه میشه و گربه رو در برابر بیماریها و عفونتهای ویروسی یا باکتریایی ثانویه آسیبپذیر میکنه. کم آبی و عفونتهای باکتریایی در این شرایط میتونن بسیار کشنده و خطرناک باشن.
در مورد علائم بیماری گربهات سوال داری و از دامپزشکان پت پرس راهنمایی میخوای؟
در ۳ قدم ساده حساب کاربری بساز، شارژش کن، سوالت رو از دامپزشک بپرس و در اسرع وقت جواب بگیر.
گربهها چطوری به ویروس پنلوکوپنی مبتلا میشن؟
پاروویروس گربهها (FPV) دلیل اصلی ایجاد بیماری پنلوکوپنی در گربههاست. گربهها وقتی در تماس با خون، مدفوع، ادرار یا سایر مایعات بدن گربه آلوده قرار بگیرن به این بیماری مبتلا میشن.
توجه داشته باشید که بیماری ویروسی پنلوکوپنی گربهها به آدمها قابل انتقال نیست! اما آدمها اگه با گربه آلوده در تماس باشن و دستشون رو نشورن میتونن باعث انتقال این بیماری به گربههای دیگه بشن.
همین طور استفاده از وسایل مشترک مثل ظرف آب و غذا یا ظرف خاک مشترک هم میتونه باعث انتقال این بیماری ویروسی به سایر گربهها بشه. در این رابطه بیشتر بخونید: بیماریهای مشترک گربه و انسان.
چه گربههایی بیشتر در معرض ابتلا به ویروس پنلوکوپنی قرار دارن؟
از اونجایی که ویروس FP تقریبا همه جا ممکنه وجود داشته باشه، تمام بچه گربهها و گربههای بالغ مستعد ابتلا به این بیماری هستن. با این حال، بچه گربهها، گربههای باردار، گربههای مریض و ضعیف و گربههای واکسینه نشده بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارن.
بچه گربههای بین ۲ الی ۶ ماهه در معرض بیشترین خطر ابتلا به بیماری پنلوکوپنی قرار دارن و مرگ به خاطر FP در این سن خیلی شایع و رایجه.
بچه گربهها در جاهایی مثل فروشگاههای حیوانات خانگی، پناهگاهها و پانسیونها و مراکز نگهداری گربهها هم به شدت در معرض ابتلا به این بیماری خطرناک و کشنده قرار دارن.
گربههای بالغ واکسینه نشده هم ممکنه پنلوکوپنی بگیرن؛ اما علائم تو این گربهها معمولا خیلی خفیف و ملایمه و حتی ممکنه علامت محسوس و قابل مشاهدهای وجود نداشته باشه. خوشبختانه گربههایی که مبتلا به این بیماری عفونی بشن و جون سالم به در ببرن برای همیشه در برابر این بیماری مصونیت پیدا میکنن.
ابتلای گربه باردار و شیرده به ویروس پنلوکوپنی
اگه گربه بارداری دچار این بیماری بشه ممکنه جنین داخل شکمش هم به این ویروس مبتلا بشه و مرده به دنیا بیاد یا دچار ناهنجاریهای رشدی بشه.
البته بعضی از بچهگربهها ممکنه زنده بمونن؛ اما این ویروس روی رشد مغزی اونا تاثیر میذاره و باعث میشه با شرایطی به اسم هیپوپلازی مخچهای متولد بشه که روی بخشی از مغز که مسئول کنترل حرکت و تعادل و هماهنگی گربه است تاثیر بدی میذاره و باعث لرزیدن و عدم تعادل بچه گربه موقع راه رفتن میشه.
نحوه تشخیص بیماری ویروسی پن لوکوپنی
وقتی پیش دامپزشک میرید لازمه اطلاعاتی مثل علائم و شرح حال چند روز گذشته گربه رو به دکتر بدین. اگه گربهتون جدیدا با گربههای دیگه در تماس بوده یا گاهی از خونه بیرون میره، حتما این موضوع رو به دامپزشک اطلاع بدین؛ چون در تشخیص بیماری بهش کمک زیادی میکنه.
دامپزشک با گرفتن شرح حال، معاینه فیزیکی و علائم بیماری میتونه این بیماری رو تشخیص بده. در صورتی که آزمایش خون از گربه گرفته بشه، شمارش گلبولهای سفید به خوبی کاهش قابل توجه اونا رو نشون میده و این، همون معنای لغوی کلمه پنلوکوپنی هست.
البته پن لوکوپنی میتونه علائمی شبیه به خیلی از بیماریهای گربه مثل مسمومیت، سرطان خون گربه (FeLV)، ویروس نقص ایمنی گربهسانان (FIV) و پانکراتیت رو داشته باشه. بنابراین هرچقدر اطلاعات بیشتر و دقیقتری به دامپزشک بدین تشخیص پنلوکوپنی راحتتر و سریعتر انجام میشه.
درمان بیماری پن لوکوپنی در گربهها
متاسفانه هیچ درمان قطعی و مشخصی برای پنلوکوپنی وجود نداره و احتمال زنده موندن بچه گربههای زیر هشت هفته مبتلا به این بیماری بسیار پایینه! اما گربههای بزرگتر در صورت مراقبت و درمانهای جانبی ممکنه بتونن با این بیماری مبارزه کنن و خوب بشن. اگه گربه تا ۵ روز زنده بمونه و با بیماری بجنگه، شانس بالایی برای بهبودی و درمان نهایی داره.
تنها و بهترین درمانی که میشه برای گربه انجام داد اینه که در مدتی که سیستم ایمنی بدن گربه با بیماری در حال مبارزه است با درمانهای حمایتی و کنترل علائم به گربه کمک کرد. بدون مراقبت و درمان حمایتی، ۹۰% گربههای مبتلا به پنلوکوپنی تلف میشن و میمیرن.
در مواردی که علائم پنلوکوپنی حاد و شدید باشه معمولا لازمه که گربه بستری بشه و برای جلوگیری از کم آبی و حفظ تعادل الکترولیت بدن، بهش مایعات داخل وریدی تزریق بشه. همینطور لازمه که در این مدت غذای باکیفیت و مقوی به گربه داده بشه تا توان کافی برای جنگیدن با ویروس رو داشته باشه. در مدتی که گربه با بیماری میجنگه لازمه که در قرنطینه و جدا از سایر گربهها نگهداری بشه تا از گسترش بیماری جلوگیری بشه.
داروهای آنتی بیوتیک روی ویروس پنلوکوپنی تاثیری ندارن. اما ممکنه دامپزشک برای جلوگیری یا مبارزه با عفونتهای ثانویه، آنتی بیوتیک هم تجویز کنه. همچنین برای کاهش علائم پنلوکوپنی مثل استفراغ و تهوع یا تب هم ممکنه داروهای خاصی تجویز بشه. در موارد پنلوکوپنی حاد ممکنه گربه به تزریق خون هم نیاز پیدا کنه.
مراقبتهای خانگی از گربه مبتلا به پنلوکوپنی
مراقبت خوب از گربه میتونه نقش حیاتی و سرنوشتسازی داشته باشه و جون گربهتون رو از مرگ نجات بده. اگه گربهتون تو خونه دوره بیماری رو طی میکنه و گربههای دیگهای تو خونه دارین، لازمه که اون رو در یک اتاق جداگانه بذارین و حتما بعد از تماس باهاش دستهاتون رو با آب و صابون بشورید تا از انتقال بیماری به بقیه گربهها جلوگیری کنید.
گربهها برای مبارزه با این ویروس خطرناک به قدرت جسمی و روانی بالایی نیاز دارن. برای تقویت جسمانی گربه لازمه بهش غذای خوب و باکیفیت و مقوی بدین. اما چیزی که خیلی مهمه اینه که با عشق و محبت و توجه به گربه، اون رو از لحاظ روانی و ذهنی هم قوی کنید تا بتونه با این بیماری بجنگه و شکستش بده.
حواستون باشه که بعد از تموم شدن علائم بیماری، هنوز هم گربه ممکنه ناقل ویروس باشه و تا چندین هفته این ویروس رو به گربههای دیگه منتقل کنه. بنابراین لازمه که ظرف خاک و توالت گربه تا مدتها از بقیه جدا باشه؛ هرچند به طور کلی پیشنهاد میشه همیشه (نه فقط مواقع بیماری) برای هر گربه یه ظرف خاک جداگانه تهیه کنید.
برای مراقبت بهتر از گربهتون پیشنهاد میکنیم این کتاب الکترونیکی را هم بخوانید: راهنمای کامل نگهداری از گربه
روش پیشگیری از بیماری پنلوکوپنی گربهها
واکسیناسیون بهترین و موثرترین روش برای پیشگیری از ابتلای گربهها به این بیماری ویروسی خطرناکه. واکسن پنلوکوپنی یکی از واکسنهای اصلی و چندگانه گربههاست که اولین بار در حدود سن ۶-۸ هفتگی به بچه گربه تزریق میشه و تزریق دوز بعدی در حدود سن ۱۶ هفتگی انجام میشه. در مورد واکسیناسیون گربههای بالغ، دامپزشک با توجه به وضعیت و شرایط تصمیم میگیره چه زمانی و چندبار واکسنها رو تزریق کنه.
بنابراین اگه تازه بچه گربه یا تازه گربه بالغ واکسن نشدهای رو به سرپرستی قبول کردین حتما گربه رو پیش دامپزشک ببرید تا هم معاینهش کنه و هم واکسنهاش رو کامل دریافت کنه. واکسنهای زیادی برای گربهها وجود داره که به دو دسته اصلی و فرعی تقسیم میشن.
واکسنهای اصلی یا واکسنهای چندگانه شامل واکسن پنلوکوپنی و همینطور واکسن هاری هستن و لازمه که طبق زمان مشخص و به طور کامل انجام بشن. در مقاله واکسیناسیون گربه در این مورد به طور کامل و مفصلتر صحبت کردیم.
علاوه بر این، مراقبت و نگهداری صحیح و اصولی هم میتونه از بسیاری از بیماریها و مشکلات سلامتی گربه پیشگیری کنه. پیشنهاد میکنم مقاله نگهداری از گربه رو بخونید و با رعایت نکات گفته شده، از گربهتون بهتر نگهداری کنید.
جمع بندی
پنلوکوپنی گربهها یه بیماری ویروسی کشنده و به شدت واگیرداره که ممکنه همه گربهها رو مبتلا کنه. اما در بچهگربهها، گربههای مریض که سیستم ایمنی بدن ضعیفی دارن و گربههای باردار خطرناکتره و ممکنه باعث مرگ اونا بشه. پنلوکوپنی درمان نداره و بهترین روش پیشگیری از اون، انجام واکسیناسیون کامل و به موقع گربه است.
شما چه تجربهای در این مورد دارین؟ تا حالا با گربه مبتلا به FPV مواجه شدین؟ چیکار کردین و چطوری به گربه کمک کردین؟ لطفا برای ما کامنت بذارین و نظر، تجربه و سوالات خودتون رو با ما در میون بذارین. کارشناسان ما در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ میدن.
منبع: petmd.com
۵
/
۵
(
۲
امتیاز
)